Veiligheids voorschriften

Ryde bedankt u voor het door u gestelde vertrouwen in onze producten. Uw veiligheid is zeer belangrijk voor ons. Lees daarom deze gebruiksinstructies zorgvuldig door.

Algemeen
Velgen zijn aan slijtage onderhevig. Materiaal vermoeidheid of slijtage kan het gevolg zijn van omgevings- en/of mechanische invloeden. Controleer uw velg op scheurtjes, barstjes en op sterke materiaalvervorming. Indien uw velg scheurtjes, barstjes vertoont of wanneer u een sterke materiaalvervorming constateert vervang dan meteen uw velg. Bij verder gebruik vergroot u de kans op ongelukken. Het vervangen van een velg vergt vakkennis voor het maken van een wiel. Ryde geeft alleen garantie indien u het vervangen van de velg door een erkende wielbouwer laat uitvoeren

Velg bed
De spaakgaten kunnen het velg bed verzwakken. Scheurtjes, barstjes kunnen ontstaan om de gaten heen. Controleer daarom regelmatig de velg onder het velglint.

Nippel bed
Nippels kunnen vermoeidheid veroorzaken en krachten overbrengen op het spaakgat. Scheurtjes, barstjes kunnen het gevolg zijn.

Velgwanden
Mechanische invloeden kunnen de velgwanden vervormen. Bij vervorming kan een goede bandenpassing niet meer gegarandeerd worden. Wij adviseren met klem niet te proberen de velg in de oude vorm terug te krijgen.

Remflank oppervlakte
Indien de fiets is uitgerust met een systeem waarbij op de velg zijkant geremd wordt, is de zijkant van de velg aan slijtage onderhevig. Wanneer de zijkant van de velg minder dan 0.9mm dik is, dient de velg te worden vervangen. Het proces van slijtage is sterk afhankelijk van de omstandigheden waaronder de fiets gebruikt wordt. Vuil tussen de remblokken en de velg beïnvloedt het remvermogen van de fiets en de levensduur van de velg. Indien diepe groeven op de remflank van de velg zichtbaar zijn, vraag uw dealer de dikte van de zijwand te controleren. Uw dealer heeft special gereedschap nodig om de dikte van de remflank van de velg te meten. Uw dealer dient deze meting ook te doen, in geval van deformatie van de zijwand van de velg en bij het veranderen van remeigenschappen Indien uw velg is uitgerust met een css remflank oppervlaktebehandeling dient deze velg te worden gebruikt met speciaal daarvoor geschikte remblokjes. Dit voorkomt vroegtijdige slijtage van de remblokjes. Meer informatie kunt u hier vinden of vraag uw lokale dealer.

Periodiek onderhoud
Zoals vermeld kunnen de karakteristieken van uw wiel veranderen tijdens gebruik. Indien u één van de bovenstaande problemen waarneemt bij uw wiel, check dan het velg bed, nippel bed, de velgwanden en de remflanken van de velg, alsmede de spaakspanning van het wiel. Voor een veilig gebruik van de fiets wordt de onderstaande interval voor periodiek onderhoud aanbevolen, als minimum service :

onderhouds interval

timing

velg bed

jaarlijks

nippel bed

Na iedere 100 uur gebruik of iedere 2000 km    

velgwanden

na iedere gebeurtenis waarbij de velg hard geraakt is of lekke band

remflank

bij iedere verwisseling van de remblokjes, na 100 uur gebruik of iedere 2000 km  

Mogelijke banden-velg combinaties
Indien de velg ETRTO-conform gefabriceerd is (zichtbaar op de sticker) zijn de ETRTO bandenmaten van toepassing.

 

ETRTO nr

formaat band (nominale sectie band in mm)

 

18

20

23

25

28

30

32

35

37

40

42

44

47

50

52

54

55

57

58

60

62

64

13C

x

x

x

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14C

 

x

x

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15C

 

 

x

x

x

x

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16C

 

 

x

x

x

x

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17C

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

 

 

 

 

18C

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

 

 

 

 

19C

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

20C

 

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

21C

 

 

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

22C

 

 

 

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

23C

 

 

 

 

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

24C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

25C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

27C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

29C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

x

x

x

x

x

x

x

Indien een velg breder is of niet conform de ETRTO standaard geproduceerd is, zijn de bandenmaten vermeld op de sticker van de velg.

Max. bandendruk
De maximale bandendruk is aangegeven op de zijkant van de band. Ryde volgt de aanbevelingen van de bandenleveranciers. Indien Ryde daar van afwijkt wordt dit op de sticker vermeld.

Montage van de banden
Ryde adviseert geen metalen bandenlichters te gebruiken bij het monteren of verwisselen van banden. Metalen bandenlichters kunnen de velg beschadigen. Voor off-set velgen dient u bij het monteren te beginnen aan de korte kant van de velg.

Velg tape
Ryde adviseert velglint te gebruiken die niet breder is dan de binnen breedte van de velg. Bij tubeless banden dient de tape 1 mm verwijderd te zijn van de zijkant van de velg.